недеља, мај 26, 2024
spot_img
HomeРад&РедПРИСУСТВО НАОРУЖАНОГ ПОЗИТИВЦА – ОДГОВОР НА ПРЕТЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ

ПРИСУСТВО НАОРУЖАНОГ ПОЗИТИВЦА – ОДГОВОР НА ПРЕТЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Једини ефикасан начин да се заштитимо од потенцијалних претњи наоружаног негативца је присуство појединца који је наоружан и спреман.
У Србији, расте забрину тост због угрожене личне безбедности, сигурности имовине и домова, због све већег прилива војно способних миграната, док се приступ заштити
имовине постепено сужава. Неопходно је развити систем који ће пружити потпуну заштиту живота и имовине грађана. Признато је да грађани Србије имају право на самоодбрану и право да бране своје породице и домове.

Постојећи порези на оружје требало би смањити како би се омогућило грађанима да задрже своје легално оружје и евентуално га прошире. Сматра се да су тренутни порези на оружје у Србији неоправдано високи, чиме се сиромашнијим грађанима ускраћује могућност поседовања оружја за заштиту својих домова и породица.

Годишњи приход од опорезованог оружја, који износи преко 6.000.000 еура, је потребно преусмерити на едукацију о правилном руковању и чувању оружја за самоодбрану и тиме предупредити сваки вид повреде имовине и породице.
Високи порези, често већи од вредности самог оружја и понекад изнад пореза на имовину или аутомобиле, стварају ситуацију у којој поседовање оружја постаје привилегија богатих, док се сиромашнима ускраћује право на самоодбрану. Држава би требало да подржи и олакша набавку оружја домаће производње ради личне и породичне безбедности, јер је присуство наоружаног позитивца једини начин да нас заштити од потенцијалних претњи наоружаног негативца.

Држава мора подстицати самоодбрану, посебно у ситуацијама где су домови мајки с децом изложени нападима, а као прво кроз измене и допуне постојећег Закона о
оружју и муницији, али и кроз измене и допуне кривичног законика. Док разбојници лако долазе до илегалног оружја, поштени грађани морају проћи кроз сложен процес легалне набавке, стварајући неправедну неравнотежу у приступу оружју за самоодбрану од потенцијалних претњи.

Улога државе и полиције требала би бити заштита поштених грађана од криминалаца. Међутим, актуелна судска пракса и закони често стварају околности у којима се према поштеним породичним људима поступа као према негативцима. Ова пракса мора бити
прекинута, а тренутно поступање према поштеним људима мора се ревидирати.

Уместо постављања непотребних препрека, попут високих пореза, држава би требала гарантовати да је набавка оружја за породичну безбедност доступна свима. Ако се угледамо на развијени Запад, требали бисмо следити примере земаља попут Швајцарске и Америке, где је безбедност породице од највишег приоритета.

Аутор: Дејан Џакула

СРОДНИ ТЕКСТОВИ
- Advertisment -spot_img

ИЗДВАЈАМО