уторак, јул 16, 2024
spot_img
HomeМудрост&ЗдрављеЗАШТО СЕ НЕ СВАЂАЈУ БРАЋА И СЕСТРЕ У ТРАДИЦИОНАЛНИМ ДРУШТВИМА?

ЗАШТО СЕ НЕ СВАЂАЈУ БРАЋА И СЕСТРЕ У ТРАДИЦИОНАЛНИМ ДРУШТВИМА?

Супарништво међу децом нама данас делује као природна ствар, али оно није универзална појава.

Док се савремени родитељи веома труде да међу њиховом децом владају љубав и слога, а у најбољем случају добијају тек повремно закопавање ратне секире, родитељи у традиционалним друштвима уопште се не труде да им се деца воле, а она се одлично слажу. Како је то могуће? Психолог Џудит Рич Харис сматра да томе постоје два узрока:

За почетак, деца у традиционалним друштвима и немају толико тога око чега би се свађала. Чим се роди нова беба, сва пажња родитеља усмерена је на њу а старија деца по правилу се препуштају другима на старање – пре свега старијој браћи и сестрама. То значи да су сва деца у “истом сосу” и да им не вреди да се такмиче за родитељску пажњу јер је неће добити.

“Већина чарки деце у развијеним друштвима је око ствари које деца у традиционалним друштвима немају.”
Нема ни свађања око играчака, јер њих такође нема. Деца се играју са гранчицама и каменчићима, а тога има довољно за све. Већина чарки деце у развијеним друштвима је око ствари које деца у традиционалним друштвима немају.

Други разлог, објашњава Харис, је што савремени родитељи не схватају или не прихватају природан поредак међу децом, у коме старија деца владају над млађом. Будући да верују у јднакост међу децом, данас родитељи покушавају да спрече доминацију старијег детета, што доводи до његовог антагонизма према млађем. Наиме, да би “изједначили” децу, родитељи се неминовно стављају на страну млађег детета, што у очима старијег делује као фаворизовање.

Супарништво међу децом нама данас делује као природна ствар, али оно није универзална појава. Када се и појави у традиционалним друштвима, оно траје кратко током најранијег детињства. Везе међу браћом и сестрама су блиске и чврсте. “Ваш брат је ваш најближи савезник, први који ће стати уз вас у случају неке опасности,” објашњава Харисова у књизи “Сврха васпитања”.

Пише: Јована Папан

СРОДНИ ТЕКСТОВИ
- Advertisment -spot_img

ИЗДВАЈАМО