понедељак, јун 24, 2024
spot_img
HomeМудрост&ЗдрављеМИЛАН ДАМЈАНАЦ: ДЕЦА ХРОНИЧНО НЕМАЈУ НИКОГА ДА ИХ ЧУЈЕ

МИЛАН ДАМЈАНАЦ: ДЕЦА ХРОНИЧНО НЕМАЈУ НИКОГА ДА ИХ ЧУЈЕ

“Мислимо да зато што смо данас индивидуални, да се много више бавимо собом. Ми се данас не бавимо собом, него само собом, и то на начин – како се презентујемо.

Ми смо далеко више усамљени, и то се рецимо види по деци у основној и средњој школи. Јер стално говоре: “они су немогући, они су овакви, они су онакви…” И онда кад одеш тамо – предавао сам – видиш да они заправо хронично немају никога да их чује. Они су одсечени од било какве идеје о томе шта они треба да живе, ко они треба да буду. И сећам се кад сам предавао, рецимо, егзистенцијализам, па кад сам покренуо причу о нихилизму, о губитку смисла, о потрази за смислом, они су мени тражили чак и после школе да се нађемо да причамо о томе. Ето, то су та деца која су немогућа.

Ок, не читају они, не уче, то све стоји, немају ни пажње ни за шта. Али то ипак говори о томе да је тешко наћи смисао у друштву које постулира да су животне вредности само новац. И онда ти рецимо желиш да се бавиш науком, или неким креативним стварима, да будеш песник, писац – питање да ли ћеш преживети од првог до првог. И кад имаш такво друштво, које се правда за све: “па ето, тржиште то не подржава, па људи то неће”, заборављаш да људи хоће оно што им друштвене мреже и телевизор кажу да хоће.”

“Ово је промовисање свега што јефтино, јер јефтино може да се прода. И онда наравно да ту човек страда, биће још горе – јер кад немаш смисао – општи, колективни, било какав сет вредности, ти мораш да се вратиш себи, а да се вратиш себи то је тешко, јер мораш да прихватиш одговорност, а одговорности нема. И то је страшно, јер људи не желе да буду криви, и људи желе гуруе, њима треба неко да им каже шта они треба да раде.”

СРОДНИ ТЕКСТОВИ
- Advertisment -spot_img

ИЗДВАЈАМО