уторак, јул 16, 2024
spot_img
HomeИдентитет&СтановиштеСТРАТОКРАТСКО НАЧЕЛО СЛУЖЕЊА

СТРАТОКРАТСКО НАЧЕЛО СЛУЖЕЊА

ВИТЕШКИ ПРИНЦИП, КАО ПРИНЦИП МИЛОСРЂА И САМОЖРТВЕНЕ ЉУБАВИ, ЈЕСТЕ ОСНОВНА ЖИЛА КУЦАВИЦА СВАКЕ ХРИШЋАНСКЕ ВОЈНИЧКЕ СЛУЖБЕ, ЈЕСТЕ ОСНОВНА ЖИЛА КУЦАВИЦА СВАКЕ ХРИШЋАНСКЕ ВОЈНИЧКЕ СЛУЖБЕ, НАДАХНУТЕ ПРИМЕРИМА СВЕТИХ РАТНИКА И ПОДВИЖНИКА ЗЕМЉЕ ПУСКЕ НАДАХНУТЕ ПРИМЕРИМА СВЕТИХ РАТНИКА И ПОДВИЖНИКА ЗЕМЉЕ ПУСКЕ

Ваше Благородије – чак и форма обраћања официрима руске царске армије сведочи о природи њихове службе и очекивањима, које су пред њихов сталеж постављали Круна и народ Русије.

Аристократско начело руског официрског кора није једноставни израз генеалошке реалности, нити преживели и анахрони реликт аристократске и феудалне природе професионалне војне службе царске Русије, већ сведочи о утемељености њеној у схватању своје улоге као служења и витешке одговорности пред прецима и потомцима.

ПЕРИОД ПРЕ И ПОСЛЕ СМРТИ ХЕНРИЈА КИСИНЏЕРА

Витешки принцип, као принцип милосрђа и саможртвене љубави, јесте основна жила куцавица сваке хришћанске војничке службе, надахнуте примерима светих ратника и подвижника земље pуске.

Управо због тога, официрски кодекс руског царског официра, као пројава врхунске благородне одговорности и отачаствољубља, јесте пројава служења у љубави лишене испразног сентиментализма, љубави вољне да поднесе и највише жртве ради одржања императорског Престола за Земљи, као иконе Престола Господњег на Небесима.

Спасибо за службу – честа и традиционална руска формула изражавања благодарности и признања војним лицима, речито сведочи о схватању ове високе државочуварне дужности као служења.

Свако честито и богоугодно служење, пак, може се посматрати као продужетак евхаристијског служења, тј. као принос и величање Бога Живог и Истинитог.

Кркобабић: Додељена кућа од чак 261 квадрата

Кодекс руског императорског официра имао је, између осталог, и ту улогу – да устроји и омогући ефикасно обављање војничке службе, као служења Богу, Цару и Роду.

Предуслов за овакво схватање војничког позива јесте његово поистовећивање са идеалима витештва, при чему се витез не доживљава само као наоружани и добро обучени борац, већ, пре свега, као онај који обилује милосрђем према незаштићенима, потчињенима, али и према пораженима.

Председник Вучић и премијерка Италије Ђорђа Мелони послали јасну поруку након тет-а-тет састанка

Уроњен у преображавајућу и очишћујућу воду Бање Витезде – Бање Милосрђа, тај и такав официр постаје способним да побеђује и штити, никада не губећи и не прљајући Божији лик у себи, али и препознајући га у лицима оних за које и против којих војује.

Аутор: Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

СРОДНИ ТЕКСТОВИ
- Advertisment -spot_img

ИЗДВАЈАМО