понедељак, јун 24, 2024
spot_img
HomeИдентитет&СтановиштеНовосадској јавности представљена изложба фотографија “Занат – наслеђе и вештина”

Новосадској јавности представљена изложба фотографија “Занат – наслеђе и вештина”

04Вечерас је у Историјском архиву града Новог Сада отворена изложба фотографија под називом “Занат – наслеђе и вештина” аутора Неђе Катанића.

Наиме, ова изложба фотографија је део истоименог пројекта који спроводи Удружење Уједињење из Новог Сада, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину који је финансирао пројекат, а са циљем подизања свести, првенствено код младих људи, о нужности очувања заната. 

Отварање изложбе је било изразито посећено, а посетиоци су имали прилику да погледају фотографије занатских радњи из Новог Сада. Међу многобројним посетиоцима, отварању су присуствовали и ученици Средње школе “Светозар Милетић” из Новог Сада, који су пре ове изложбе имали могућност да чују одређене појединости о значају очувања заната, након чега су и анкетирани, како би се анализом резултата утврдили степен информисаности младих људи о овој теми.

Приликом отварања, многобројним посетиоцима се обратио сам аутор изложбе који је по поздрављњу свих присутних истакао да му је велико задовољство што може да види да је велики број људи заинтересован за тему коју је обрадио.

Излажући своју замисао, аутор изложбе је навео да су  занати живи израз наше историје, те да бисмо требали да их посматрати као темеље наше културне аутентичности. “Сачувати ове занатске вештине значи очувати и преносити део наше прошлости, чиме се обезбеђује трајна веза између прошлих, садашњих и будућих генерација”, истакао је он.

По завршетку излагања, аутор се поновно захвалио свима због присуства, те је апострофирао своју захвалност свим власницима занатских рањи који су пристали да буду део пројекта. Како је навео сам аутор, очување заната је имератив, а чињеница да је Покрајински секретаријат за спорт и омладину препознао жељу да се ова тема афирмише међу грађанима може да се протумачи као директан показатељ одлучности носиоца власти да се ради на очувању идентитета нашег народа.

Поредак

СРОДНИ ТЕКСТОВИ
- Advertisment -spot_img

ИЗДВАЈАМО