уторак, јул 16, 2024
spot_img
HomeЕвропа&НацијаФункционисање и значај мреже сеоских саветодаваца

Функционисање и значај мреже сеоских саветодаваца

Мрежу сеоских саветодаваца више пута су реструктурирали у Мађарској, и данас она представља интегралну основу и стуб мађарског пољопривредног сектора. С обзиром на изузетно комплексне и све сложеније прописе Европске уније, као и на електронско документовање пољопривредних активности, што данас представља један од најважнијих задатака и обавеза пољопривредника, мрежа сеоских саветодаваца спада у веома динамичну и активну подршку.

Идеја о мрежи сеоских саветодаваца у Мађарској потиче из 1896. године, а не из нашег приступања Европској унији или њених прописа. Тада је формирана мрежа економских извештача, а њихова основна улога била је пружање савета произвођачима и сељацима. До 1910. године, систем је већ функционисао у 31 граду, пружајући ефикасну подршку пољопривредницима путем обуке, информисања министра и сарадње са различитим стручним службама. Развој организације био је прекинут у кооперативном систему, јер у Мађарској није било малих газдинстава, за разлику од Србије где су појединци који су бирали индивидуална газдинства имали флексибилнији приступ.

Промене током деведесетих година прошлог века довеле су до тога да породице поново добију своју земљу или да је добију као одштету. Како би подржали пораст малих газдинстава, мрежа саветодаваца је покренута у марту 1994. године, а и данас успешно функционише. Године 2008. контактиране су све општине у земљи, а 95% њих изразило је потребу за услугама сеоских саветодаваца.

2013

У децембру 2013. године, Влада Мађарске одлучила је да мрежу сеоских саветодаваца пренесе Националној аграрноекономској комори. Тада је већ 467 сеоских саветодаваца пружало стручно саветовање мађарским произвођачима, уз додатних 200 саветника који су се придружили.

Практична примена мреже сеоских саветодаваца

Деветнаест регионалних главних саветодаваца управља мађарским сеоским саветодавцима и распоређује чланове мреже у окрузима. Њихове задатке прописује закон (Уредба Владе бр. 525/2013. од 30. децембра), а укључују евидентирање пољопривредних самозапосленика (посебан облик опорезивања пољопривреде), процену различитих пољопривредних штета и састављање записника на лицу места. (Глосе) Кључна обавеза им је вођење евиденције необрађених пољопривредних површина и обавештавање пореских власти, као и ресорних органа за пољопривреду.

Сеоски саветодавци пружају информације пољопривредницима о аграрној политици и владиним одлукама које се односе на пољопривреду. Такође, обавеза Коморе је информисати произвођаче о могућностима и коришћењу различитих врста подршке у пољопривреди.

Ипак, највећу помоћ произвођачима пружа мрежа сеоских саветодаваца током аплицирања и тражења европских фондова. Путем личних услуга саветодаваца, сваки учесник може поднети захтев за подршку. Иако сваки произвођач може самостално поднети захтев за европску територијалну подршку путем свог кућног рачунара, искуства показују да пољопривредници често траже помоћ у овом процесу.

Имајући у виду значајан износ средстава који се повлачи из националне економије и сектора, мађарска влада је ову обавезу законски регулисала. Овај корак омогућава помоћ и онима који немају информатичко знање. На овај начин, Мађарска обезбеђује да и најмањи произвођачи имају приступ европским и националним средствима. Док се сталне услуге саветовања обезбеђују у регионалним центрима и већим градовима, свакој општини је додељен један сеоски саветодавац једном недељно, како би локални пољопривредници избегли путовање ван својих газдинстава.

Закључно, мрежа сеоских саветодаваца, смештена унутар Окружне скупштине за јачање сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије, ради на јачању сектора аграра и руралног развоја, подршци пробоју пољопривредника на тржиште, широком интегрисању и заступању интереса актера у сектору аграра и прехрамбене индустрије. Ова мрежа сеоских саветодаваца данас пружа највећу подршку чланству и произвођачима у Мађарској.

аутор:Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

СРОДНИ ТЕКСТОВИ
- Advertisment -spot_img

ИЗДВАЈАМО