понедељак, јун 24, 2024
spot_img
HomeДржава&ПолитикаПредседник Вучић и премијерка Италије Ђорђа Мелони послали јасну поруку након тет-а-тет...

Председник Вучић и премијерка Италије Ђорђа Мелони послали јасну поруку након тет-а-тет састанка

Након свечаног дочека, уз интонирање химне Италије и Србије, председник Србије и премијерка Италије имали су састанак у четири ока. Након састанка председник Вучић
је рекао да су имали добре разговоре,а заједнички су констатовали да су односи две земље изузетни и да постоји простор за даље проширење сарадње.

„Разговарали смо о европском путу Србије, захвалан сам због суштинске подршке Италије”, рекао је Вучић и додао да је Мелони увек хтела да чује оно што Србија има да каже и што није имала једностран приступ проблемима у региону.

„Ми мислимо да председница Владе Италије је један од лидера великих, не само европских већ светских која има раскошни политички таленат”, рекао је Вучић.

ПЕРИОД ПРЕ И ПОСЛЕ СМРТИ ХЕНРИЈА КИСИНЏЕРА

Председник је рекао да је са председницом италијанске Владе разговарао о свим важним питањима.

„Србија и Италија имају добре политичке и економске односе, било је робне размене у вредности 4,6 милијарди евра, сложили смо се да може више, посебно кад Стелантис крене са производњом Панде у Крагујевцу”, навео је, између осталог Вучић.

Он је рекао да верује да би компанија Стелантис могла да буде генератор многих инвестиција.„Јер су чак 1/4 укупних инвестиција у Србији. Указао сам на то да Италија приступа објективно и суштински решавању проблема у нашем региону. Још једном изражавам велику захвалност што је овде код нас у Београду”, поручио је Вучић.

Он је додао и то да ће Србија знати да цени италијанску подршку и поручио да ће се разговори са Мелони наставити током послеподнева уз ручак.

Премијерка Италије Ђорђа Мелони,захвалила се председнику Вучићу на гостопримству.

„Србија и Италија имају добре политичке и економске односе, било је робне размене у вредности 4,6 милијарди евра, сложили смо се да може више, посебно кад Стелантис крене са производњом Панде у Крагујевцу“ Александар Вучић

„Све што смо доживели било је изузетно лепо, захвална сам на томе. Ово је моја прва посета Србији, постоје односи наше две земље који су веома битни, а верујем да могу даље да се развијају”, рекла је Мелони и додала да су она и председник Вучић до сада имали више пута прилику да разговарају.

Мелони је истакла да је много тога до сада урађено. „Имали смо и Бизнис форум који је споменуо председник, а и дијалог између наших влада је интензивиран. Много тога смо заједно урадили. Наша трговинска размена која је изузетна може да буде и боља. У Србији има много италијанских компанија које запошљавају 150.000 људи.

Кркобабић: Додељена кућа од чак 261 квадрата

Београд је први град на свету где су неке реномиране италијанске компаније отвориле представништва. Све то говори колико пажње ми имамо и са колико пажње гледа наш предузетнички свет на Србију. Ту је битан и посао који председник Вучић и Влада овде обављају.

Ту су велики резултати који су постигнути, изузетни”, истакла је Мелони. Она је истакла да је веома задовољна што постоје лидери који разумеју и схватају колико је битно да се односи две земље побољшају због привреде.

„Наши односи показују стратешки значај који Србија има за Италију и зато ћемо да будемо у првим редовима међу земљама које се залажу за проширење и поновно уједињење Европе. Европа није неки клуб за који неко треба да одлучи ко ће да буде ту, а ко не.

Јако је битно да дође до поновног уједињења целе Европе, када гледамо сценарио у целом свету”, рекла је Мелони истичући да је битно да Западни Балкан уђе у европску породицу. „Италија ће бити уз Србију на европском путу”, јасно је поручила Мелони.

„Знам да ће Србија наставити да има конструктиван приступ дијалогу са Косовом. Италија јако подржава тај процес и ми радимо на томе да дође до реализације свих обавеза које су стране преузеле на себе. Желим да захвалим Београду на свим напорима које улаже”, рекла је.

„Београд је први град на свету где су неке реномиране италијанске компаније отвориле представништва. Све то говори колико пажње ми имамо и са колико пажње гледа наш предузетнички свет на Србију“

Аутор: Јелена Стефановић

СРОДНИ ТЕКСТОВИ
- Advertisment -spot_img

ИЗДВАЈАМО